top of page

Verliefd

Als je verliefd bent, gedraag je je anders dan normaal. Wetenschappers hebben onderzocht waarom dit zo is.

Verliefd

Hormonen

Iedereen weet hoe het is om verliefd te zijn. Je loopt met je hoofd in de wolken en je hebt vlinders in je buik. En een vriendelijk woord of een glimlach van de persoon van wie je houdt, geeft je een overweldigend gevoel van gelukzaligheid.

Het klinkt niet erg romantisch, maar deze gevoelens worden voor een belangrijk deel door je hormoonhuishouding bepaald. Hormonen zijn signaalstoffen die ons lichaam reguleren en hevige emotionele reacties kunnen veroorzaken.

Als je verliefd bent, verhoogt je lichaam de productie van dopamine en adrenaline. Beide hormonen hebben een sterke invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

 

Geluksgevoel


Dopamine zorgt ervoor dat je sterker reageert op positieve ervaringen en geeft je een prettig gevoel. Dit verklaart waarom een tekstbericht van de persoon op wie je verliefd bent, voor een intensief geluksgevoel kan zorgen.

In de eerste fase van een verliefdheid is het effect van aandacht van je geliefde vergelijkbaar met het effect van een krachtige drug als opium. Je kunt dus letterlijk verslaafd zijn aan de liefde.

 

Opwinding


Adrenaline zorgt voor een gevoel van opwinding en onderdrukt pijn en angst. Hierdoor ben je bereid om meer risico’s te nemen. Als je verliefd bent, stel je je daarom kwetsbaarder op. Bovendien ben je minder geneigd om naar de waarschuwingen van andere mensen te luisteren.

Adrenaline zorgt overigens ook voor het bekende gevoel van vlinders in je maag als je je geliefde ziet. Een snelle stijging in je adrenalineniveau zorgt ervoor dat er tijdelijk minder bloed naar je maag stroomt.

 

Obsessie


Als je verliefd bent gebeurt er nog iets anders. Je lichaam maakt minder serotonine aan. Een tekort aan serotonine maakt ons irrationeel, depressief en obsessief.

Dat verliefd zijn niet tot depressiviteit leidt, komt doordat het hogere adrenaline- en dopamineniveau het gebrek aan serotonine gedeeltelijk compenseert.

Verliefdheid maakt je dus tijdelijk onverantwoordelijk, irrationeel en obsessief. Daarom kun je in de eerste weken dat je verliefd bent, eigenlijk alleen nog maar aan je geliefde denken.

Als na enkele weken de productie van adrenaline en dopamine naar een normaal niveau daalt, wordt het gebrek aan serotonine niet langer gecompenseerd en dat kan leiden tot onrustige gevoelens en angst voor afwijzing.

 

Knuffelen


In de tweede fase van een verliefdheid gaat een ander hormoon een belangrijke rol spelen.

 

De aanwezigheid van je geliefde verhoogt de productie van oxytocine. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van welbehagen en is één van de belangrijkste redenen dat verliefde mensen in het begin van hun relatie veel knuffelen.

Ook de band die je met vrienden, familieleden en huisdieren hebt, wordt sterk beïnvloed door oxytocine. Het hormoon is essentieel voor het vormen van emotionele relaties, of deze nu romantisch zijn of niet.

Mannen en vrouwen reageren overigens niet hetzelfde op oxytocine. Dit heeft te maken met het feit dat mannen meer testosteron produceren. Testosteron onderdrukt het effect van oxytocine.

Vrouwen hebben bovendien een complexere reactie op oxytocine. Dat is belangrijk omdat oxytocine een belangrijke rol speelt bij het creëren van de band tussen moeder en kind en het lichaam voorbereid op het geven van borstvoeding.

 

Stabiliteit


Na een jaar zijn de meeste stellen niet meer verliefd. Al zal de verliefdheid af en toe kortstondig terugkeren. Verliefd zijn wordt vervangen door houden van.

 

De reden hiervoor is dat de hormoonhuishouding na verloop van tijd normaliseert. De relatie kent daarom minder euforische hoogtepunten, maar is stabieler.

 

De partners hebben zich aan elkaar gebonden en de geur, het stemgeluid en een aanraking van de partner zorgt voor een sterke stijging in de productie van oxytocine.

De sterke emotionele band tussen partners in een langdurige romantische relatie heeft voordelen en nadelen. Soms blijven mensen in een slechte of teleurstellende relatie hangen omdat ze de band met hun partner niet kunnen doorbreken.

 

Maar diezelfde emotionele afhankelijkheid kan er ook voor zorgen dat een goede relatie tijdelijke tegenslagen overwint.

geluk.jpg

Geluk

Filosofen en psychologen zijn op zoek naar wat ons gelukkig maakt.

waarheid-vampiers.jpg

De waarheid over vampiers

Het verband tussen het geloof in vampiers en moederkoorn.

energie.jpg

Eet dit voor meer energie

Als je je vermoeid of lusteloos voelt, geeft dit voedsel je meer energie.

flauwvallende-vrouwen.jpg

Flauwvallende vrouwen

Vroeger waren vrouwen kortademig en vielen snel flauw.

cleopatra.jpg

Het einde van het Egyptische rijk

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

pols-horloge.jpg

Kies een horloge dat bij je past

Een kwalitatief hoogwaardig horloge draag je voor het leven.

sproeten-make-up.jpg

Sproeten

Heb je sproeten? Met deze make-up tips laat je je huid stralen.

lichaamsbeweging.jpg

Dagelijkse beweging

Mensen die dagelijks een half uur fietsen zijn opgewekter.

bottom of page