top of page

Kies een horloge dat bij je past

Een kwalitatief hoogwaardig horloge draag je voor het leven én is een geschenk aan de volgende generatie. Kies daarom voor een horloge dat bij je past.

Een horloge kiezen

Meer dan techniek


Een horloge is meer dan alleen maar techniek. Het horloge dat je draagt zegt iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. Bij de aanschaf van een horloge speelt emotie daarom een grote rol.

Horloges die een historische link met luchtvaart, autosport of watersport hebben erg populair. Veel van deze horloges kunnen tegenwoordig zowel bij formele als informele kleding gedragen worden.

De duikhorloges van Rolex en Omega misstaan bijvoorbeeld niet bij een driedelig pak. En zelfs een groot horloge als de IWC Big Pilot kan bij vrijwel elke gelegenheid worden gedragen.

Puristen dragen bij formele kleding echter een dress watch. Een dress watch is een eenvoudig en elegant horloge met een verfijnde uitstraling. Soms is minder meer.

 

En nadat grote horloges jarenlang erg goed verkochten, doem tegenwoordig kleinere modellen het weer erg goed. Vooral als ze geïnspireerd zijn door klassieke modellen uit de jaren 70 en 80.

Mechanische horloges


In de hogere prijsklassen wordt er vaak voor een mechanisch horloge gekozen. Een dergelijk horloge heeft een complex uurwerk dat wordt aangedreven door een opwindveer.

Mechanische horloges zijn niet erg nauwkeurig, maar dat vinden liefhebbers van techniek niet erg. Een goed afgeregeld mechanisch horloge heeft een afwijking van enkele seconden per dag. Maar afwijkingen van twintig seconden per dag zijn niet ongewoon.

De meest voorkomende mechanische horloges hebben een automatisch opwindsysteem. Als een automatisch horloge beweegt, wordt er binnenin de horlogekast een gewicht heen-en-weer geslingerd.

 

Het gewicht windt vervolgens de veer op die het uurwerk aandrijft. Het horloge windt zichzelf dus op als het wordt gedragen.

Er zijn uitzonderingen, maar vrijwel alle automatische horloges kunnen ook met de hand worden opgewonden. 

Automatische horloges hebben een beveiliging die er voor zorgt dat de veer niet te strak kan worden opgewonden.

 

Horloges die alleen met de hand op kunnen worden gewonden, zijn meestal niet op deze manier beveiligd. Maar voordat een niet beveiligd horloge beschadigd raakt, gaat het opwinden duidelijk stroever.

Mechanische horloges hebben af en toe onderhoud nodig. Bij normaal gebruik is een uitgestelde onderhoudsbeurt meestal geen enkel probleem, maar duikhorloges moeten regelmatig (elke twee jaar) op waterdichtheid worden gecontroleerd.

Dure mechanische horloges beschikken over een uurwerk dat erg zorgvuldig is afgewerkt. Sommige horloges hebben een glazen achterkant zodat je het uurwerk kan zien. Als het uurwerk is gedecoreerd, is dat een pluspunt.

Kwartshorloges


Mechanische horloges zijn populair bij verzamelaars, maar dat betekent niet dat je kwartshorloges moet negeren.

Kwartshorloges hebben veel voordelen. Ze zijn erg nauwkeurig en hebben weinig onderhoud nodig. Houd er wel rekening mee dat dure quartz horloges minder waardevast zijn dan mechanische horloges.

De meeste kwartshorloges maken gebruik van een batterij die na twee tot acht jaar vervangen moet worden. Sommige kwartshorloges hebben een accu die wordt opgeladen door kinetische energie of door lichtcellen.

Ook de accu zal uiteindelijk een keer vervangen moeten worden. Als de accu tegen die tijd niet meer leverbaar is, is het horloge niet meer bruikbaar. Een horloge met een standaard batterij is daarom een veiligere keuze.

Het horlogeglas


De meeste dure horloges (en sommige goedkopere modellen) hebben een horlogeglas dat van saffierglas is gemaakt. Saffierglas is hard en daarom krasbestendig. Saffierglas is bovendien erg helder.

Soms is het glas aan de binnenkant voorzien van een laagje dat ontspiegelend werkt. Als het glas ook aan de buitenkant van een ontspiegelende laag is voorzien, houd er dan rekening mee dat die laag krasgevoelig is.

Goedkope horloges (en sommige duurdere duikhorloges) hebben een horlogeglas van mineraalglas. Mineraalglas is sterk, maar minder krasbestendig dan saffierglas.

Neem je tijd


Als je overweegt om een horloge aan te schaffen, let dan goed op de details. Sommige horloges van modemerken zien er leuk uit van een afstand, maar vallen bij een nadere inspectie door de mand.

Het belangrijkste advies is misschien wel, dat je de tijd neemt en geen overhaaste beslissing neemt. Je zult je horloge immers (bijna) elke dag dragen.

uurwerk.jpg

Mechanische horloges

Verzamelaars hebben een voorkeur voor mechanische horloges.

rolex.jpg

Rolex

Het Zwitserse horlogemerk Rolex heeft een bijzonder verleden.

pilotenhorloges.jpg

Pilotenhorloges

Traditionele pilotenhorloges combineren elegantie en praktisch nut.

mad-max-fury-road.jpg

De beste actiefilm ooit gemaakt

Critici prezen het camerawerk en de montage van Mad Max: Fury Road.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

baas.jpg

Zo ben je een baas

Leiding geven is niet gemakkelijk, met deze tips ben je een goede baas.

huis-verkopen.jpg

Zo verkoop je je huis

Verkoop je huis sneller door de juiste voorbereidingen te treffen.

polshorloges.jpg

Polshorloges

Vroeger droegen mannen geen polshorloges.

bottom of page