top of page

Eet dit als je meer energie wilt hebben

Kom je in de ochtend niet goed op gang zonder een kop sterke koffie? Ben je in de middag futloos en slaperig? Dan kan het zijn dat je niet goed eet.

Vitamines en energie

Vitamines en mineralen

 

Als je je vermoeid of lusteloos voelt, dan kan het zijn dat je lichaam belangrijke vitamines en mineralen mist.

Je kunt natuurlijk een potje vitaminepillen kopen, maar vitamines worden beter door je lichaam worden opgenomen als je ze op een natuurlijke manier binnenkrijgt.

 

Vitamine B

Een tekort aan vitamine B2 en B12 leidt tot vermoeidheid en lusteloosheid. Zuivelproducten bevatten vitamine B, dus een glas melk en een boterham met kaas kunnen je de opkikker geven die je nodig hebt.

Ben je lactose-intolerant? Griekse yoghurt, crème fraîche, karnemelk en oude kaas zijn dan beter te verdragen dan veel andere zuivelproducten.


Folaat

 

Voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen is folaat nodig. Avocado’s, sinaasappels en aardbeien zijn een lekker snack voor tussendoor en bevatten ook nog eens folaat.

Aardbeien hebben bovendien een positief effect op je bloedspiegel gehalte. Als je in een dip zit, kan het eten van een beschuitje met aardbeien daarom wonderen doen.


Thiamine

 

Noten en zaden bevatten vezels en onverzadigde vetten. Beide zijn nodig voor een goede spijsvertering. Macadamianoten en zonnebloempitten bevatten bovendien thiamine. Thiamine is nodig bij het omzetten van voedsel naar energie.

Zonnebloempitten zijn bovendien een goede snack als je wilt afvallen. Door een half uur voordat je aan je avondmaaltijd begint, een klein bakje zonnebloempitten te eten, verdwijnt je hongergevoel en voorkom je dat je teveel eet.


Kalium

 

Gedroogde tomaten, cashewnoten en avocado's bevatten kalium en vitamine B6. Kalium is onder andere belangrijk voor het functioneren van onze spieren, inclusief ons hart. Vitamine B6 is belangrijk voor alle processen die met onze stofwisseling te maken hebben.

Een rijpe avocado is misschien wel het lekkerst als je hem zonder enige toevoegingen eet, maar als je zin in een hartig tussendoortje hebt, kun je de avocado wat extra smaak geven met een snufje zout en wat zwarte peper.


IJzer

 

Spinazie bevat veel ijzer en ons lichaam heeft ijzer nodig om rode bloedcellen te maken. Een tekort aan ijzer zorgt ervoor dat je je zwak en vermoeid voelt.


Met in olijfolie geroerbakte spinazie, crème fraîche en een klein beetje Parmezaanse kaas kun je een lekkere pastasaus maken. Parmezaanse kaas zit overigens vol met proteïne, is een bron van belangrijke vitamines en is ook nog eens gemakkelijk te verteren.

Water

Soms wordt vermoeidheid veroorzaakt doordat je te weinig hebt gedronken. Je lichaam heeft water nodig om zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen te brengen.

Start de dag daarom met een glas water of een grote kop thee. En neem de tijd om te ontbijten. Een gebalanceerd ontbijt met een graanproduct, zuivel en fruit zorgt ervoor dat je energiek aan de dag begint.

gezond-eten.jpg

Gezond eten

Denk na over wat je eet en verklein de kans op gezondheidsproblemen.

energiedrank.jpg

Dit zit er in energiedrank

Populaire energiedrankjes bevatten naast cafeïne vooral veel suiker.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

Eeuwige-jeugd.jpg

Eeuwige jeugd

Wetenschappers proberen ons leven te verlengen.

lichaamsbeweging.jpg

Lichaamsbeweging

Lichamelijke inspanning beïnvloed je hormoonhuishouding.

rolex.jpg

Rolex

Het Zwitserse horlogemerk Rolex heeft een bijzonder verleden.

ferrari.jpg

Ferrari

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor snelheid en luxe.

drinken.jpg

Drink voldoende water

Als je geheugen je soms in de steek laat, kan het zijn dat je te weinig drinkt.

bottom of page