top of page

Truffels: een dure delicatesse

Truffels zijn een veelgeprezen delicatesse en kunnen een eenvoudige maaltijd veranderen in een feest voor fijnproevers.

truffels.jpg

Truffels zijn moeilijk te vinden en bijna onmogelijk om te kweken. De allerlekkerste truffels worden in het noordwesten van Italië gevonden.

 

Deze truffels hebben een subliem aroma dat een simpel gerecht in een festijn voor fijnproevers verandert.

Een witte truffel die in dit gebied wordt gevonden, kan letterlijk zijn gewicht in goud waard zijn. Zwarte truffels hebben een minder verfijnd aroma en zijn minder duur, maar zijn nog steeds erg gewild.

Als je nieuwsgierig bent naar de smaak van echte truffel en je een truffel wilt kopen, let dan goed op de kwaliteit. Truffels verliezen hun aroma relatief snel en goedkope truffels uit China missen de subtiliteit van truffels uit Frankrijk en Italië.

Olijfolie met truffelsmaak bevat overigens zelden echte truffel, maar is meestal verrijkt met kunstmatige aroma's. De smaak van deze verrijkte olie is niet met die van echte truffel te vergelijken.

Als je een gerecht met truffel wilt maken, houd het dan simpel. Truffels zijn bijzonder geschikt om een van eenvoudig pastagerecht een koningsmaal te maken.

 

Met niet meer dan verse pasta, wat zout, goede olijfolie, echte Parmezaanse kaas en een klein beetje truffel kan een onvergetelijk koningsmaal worden gemaakt.

 

Eventueel kun je een klein beetje crème fraîche en wat vers gemalen zwarte peper toevoegen.

De bijzondere geur van een truffel is overigens bijzonder belangrijk voor het voortbestaan van truffels. Een truffel is het vruchtlichaam van een zwam en groeit onder de grond.

 

Omdat de zwammen zich alleen kunnen verspreiden als ze worden opgegraven, is de geur van de vruchtlichamen voor sommige dieren onweerstaanbaar.

Vooral varkens zijn dol op truffels. Dat maakt het gebruik van varkens voor het vinden van truffels, om een voor de hand liggende reden, erg onpraktisch.

 

Hoewel varkens erg goed zijn in het vinden van deze lekkernijen, heeft zelfs een goed getraind varken de hardnekkige neiging om een gevonden truffel op te eten.

Professionele truffelverzamelaars gebruiken daarom honden. De scherpe neus van een hond ruikt een truffel op grote afstand en hoewel honden veel plezier beleven aan het zoeken naar truffels, zullen ze een gevonden truffel niet op eten.

De reden dat zowel varkens en mensen de geur van truffels fascinerend vinden is interessant. Feromonen zijn stoffen die ons sociaal gedrag beïnvloeden als we ze waarnemen. Varkens en mensen reageren voor het merendeel op dezelfde feromonen. 

 

De muskusachtige geur van truffels wordt veroorzaakt door het feromoon androsteron. Androsteron heeft een lustopwekkende en antidepressieve werking.

Nog een laatste opmerking om verwarring te voorkomen. De lekkernijen van chocola die bij de banketbakker als truffels worden verkocht, hebben weinig te maken met een zwam uit Italië.


Chocoladetruffels worden truffels genoemd omdat ze op truffels lijken, maar bevatten geen stukjes echte truffel.

drinken.jpg

Drink voldoende water

Als je geheugen je soms in de steek laat, kan een kop thee helpen.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

aardbeien.jpg

Aardbeien

Deze aromatische lekkernijen hebben een interessante geschiedenis.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

baan.jpg

Haal het maximale uit je baan

Een groot gedeelte van je leven bestaat uit werk. Haal meer uit je baan.

boodschappen.jpg

Slim boodschappen doen

Door bewust boodschappen te doen verbeter je je gezondheid.

baas.jpg

Zo ben je een baas

Leiding geven is niet gemakkelijk, met deze tips ben je een goede baas.

cbd-olie.jpg

CBD olie

Een ontstekingsremmend extract uit cannabis.

bottom of page