top of page

Zo ben je een baas

Het kan eenzaam zijn aan de top. Daarom hebben we aan enkele succesvolle ondernemers gevraagd wat er voor nodig is om een goede baas te zijn.

Leiding geven

Zet een bedrijfsmissie op papier


Als je de baas bent komt er veel op je af. Maar vergeet niet dat het jouw taak is om de grote lijnen te bewaken. Een heldere bedrijfsmissie is een goed instrument om de mensen die voor je werken een duidelijk idee te geven van wat er van ze wordt verwacht.

Sta open voor nieuwe ideeën

Op de lange termijn is stilstand achteruitgang. Reserveer daarom enkele dagen per maand voor het bespreken van nieuwe mogelijkheden. Ook als iedereen het erg druk heeft, is het belangrijk dat er aandacht is voor de lange termijn.

Neem je verantwoordelijkheid


Stel beslissingen niet te lang uit. Als leidinggevende moet je niet bang zijn om er af en toe naast te zitten.

Zorg voor een goede documentatie


Zorg ervoor dat alle plannen en alle projecten goed zijn omschreven. Goede documentatie zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te vergaderen en dat er meer synergie in je bedrijf is.

Vraag aan je personeel om projectbeschrijvingen en lijsten met actiepunten te maken. Bevestig gemaakte afspraken per e-mail en vraag na elk afgerond project om een evaluatierapport.

Vraag om objectief advies

Er zijn maar weinig mensen die de baas willen tegenspreken. Zorg er daarom voor dat minimaal één iemand je eerlijk advies geeft. De beste adviseurs zijn niet bang om je dingen te vertellen die je eigenlijk niet wilt horen.

Laat belangrijke processen evalueren


Een nieuwe blik kan voor frisse inzichten zorgen. Daarom is het verstandig om af en toe de bedrijfsprocessen door een onafhankelijk iemand te laten evalueren.

Het is wel belangrijk dat je je personeel tijdig waarschuwt. Zo zorg je ervoor dat je werknemers een evaluatie niet als een bedreiging zien, maar als een opportunity.

Zorg voor een veilige werkomgeving


Creëer een omgeving waarin je personeel zich veilig voelt. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat teams efficiënter werken als mensen weten dat ze af en toe een fout kunnen maken.

Wees voorzichtig met het geven van bonussen


Een prestatiebeloning kan iemand motiveren, maar kan er ook voor zorgen dat iemand alleen nog maar aan zijn eigenbelang denkt. Soms kan een prestatiebeloning er zelfs toe leiden dat een werknemer het werk van zijn collega’s saboteert.

Stimuleer veelzijdigheid

Beoordeel de mensen die voor je werken niet alleen op het werk dat ze doen, maar ook op hun potentieel. Omstandigheden kunnen snel veranderen. Als dat gebeurt is het erg prettig als je veelzijdige mensen in je team hebt.

Zorg dat je gemotiveerd blijft


En tot slot, zorg ervoor dat je niet met tegenzin naar je werk gaat. Je kunt andere mensen niet motiveren als je zelf met tegenzin op kantoor zit. Vergeet niet om af en toe een dag vrij te nemen en jezelf opnieuw op te laden.

e-mail-marketing.jpg

E-mail marketing

Benut het volledige potentieel van je mailbestand.

huis-verkopen.jpg

Zo verkoop je je huis

Verkoop je huis sneller door de juiste voorbereidingen te treffen.

pilotenhorloges.jpg

Pilotenhorloges

Traditionele pilotenhorloges vallen op door elegante eenvoud.

verandering.jpg

Tijd voor verandering

De wil om te veranderen maakt een bedrijf sterker.

geef-geen-korting.jpg

Geef geen korting

Het is voor bedrijven vaak geen goed idee om klanten korting te geven.

baan.jpg

Haal meer uit je baan

Een groot gedeelte van je leven bestaat uit werk.

gezond-eten.jpg

Gezond eten

Denk na over wat je eet voor een betere gezondheid.

leeftijd.jpg

Jong van geest

Bestrijd de effecten van ouder worden met een actieve levensstijl.

bottom of page