top of page

Fruit eten is gezond

Suiker uit fruit is gezonder dan de suiker die in gebak en snoepgoed zit. Bovendien bevat fruit vitamines, mineralen en vezels.

fruit.jpg

Een koekje bij de koffie en een snoepje in de auto maken het leven een stuk prettiger, maar vrijwel ongemerkt krijgen de meeste Nederlanders teveel suiker binnen.

Een teveel aan suiker verhoogt de kans op diabetes en kan tot overgewicht leiden. En jammer genoeg heeft onderzoek aangetoond dat suikervervangers niet altijd beter zijn voor de gezondheid.

Gelukkig is er een gezond alternatief voor snoepgoed. Fruit is niet alleen erg lekker, maar bevat bovendien vezels en belangrijke vitaminen. Fruit bevat ook nog eens veel water en lest daarom de dorst.

Zolang je fruit niet als sap of smoothie drinkt, wordt de suiker die in fruit zit geleidelijk afgegeven. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel niet plotseling als je een stuk fruit eet.

 

Fruit bevat twee soorten suiker: fructose en glucose. Fructose wordt langzamer door je lichaam opgenomen dan glucose.

Door het hoge fructose gehalte zijn appels een goede bron van energie voor duursporters. Wel is het zo dat fructose een dikmaker is, dus eet niet teveel appels als je op je gewicht moet letten.

Als je snel meer energie wilt krijgen na een zware lichamelijke inspanning, eet dan een kiwi. Een kiwi bevat vooral glucose en werkt daarom direct. Voor mensen met diabetes zijn kiwi’s daarom minder geschikt.

Het is overigens geen goed idee om kiwi’s met zuivelproducten te combineren. In kiwi’s zit een enzym dat eiwitten afbreekt, waardoor yoghurt of ijs bitter gaat smaken.

Sinaasappels zitten qua fructose en glucose verhouding tussen appels en een kiwi’s in. Daarom is een sinaasappel een ideaal tussendoortje voor sporters.

Topsporters eten vaak bananen. Bananen bevatten onder andere vitamine B6, kalium en magnesium en veel sporters geloven dat een banaan daarom de perfecte snack is om tijdens of na een zware inspanning te eten.

dieet.jpg

Niet elk dieet werkt

Sommige diëten werken alleen tijdelijk of hebben zelfs een negatief effect.

slim-worden.jpg

Zo word je slim

Door nieuwsgierig te zijn verbreed je je kennis en word je slimmer.

gezond-eten.jpg

Gezond eten

Door na te denken over wat je eet word je gezonder.

fantastisch-geschenk.jpg

Een fantastisch geschenk

Als kind kreeg ik het volledige werk van J.R.R.Tolkien cadeau.

brogues.jpg

Brogues

Deze schooenen staan goed bij een pak én bij een spijkerbroek.

huis-verkopen.jpg

Zo verkoop je je huis

Verkoop je huis sneller en voor meer geld.

pols-horloge.jpg

Kies een horloge dat bij je past

Wetenschappers proberen ons leven te verlengen.

zwanger.jpg

Eten als je zwanger bent

Elke aanstaande moeder vraagt zich af wat het best is voor haar kind.

bottom of page