top of page

Aardbeien

Aardbijen zijn niet alleen lekker, maar hebben ook nog eens een interessante geschiedenis.

aardbeien.jpg

Sinds de oudheid zijn mensen verzot op aardbeien. Helaas waren Europese aardbeiplanten vroeger niet erg productief en droegen ook nog eens kleine vruchten. In de achttiende eeuw kwam daar verandering in.

In Frankrijk werden toen uit Noord-Amerika en Zuid-Amerika geïmporteerde aardbeiplanten met elkaar gekruist. Uit deze kruisingen is de moderne aardbeiplant met veel en grote vruchten ontstaan.

De aardbei was overigens niet de enige immigrant, in de achttiende eeuw werden ook aardappels en mais vanuit Amerika geïmporteerd. Beide gewassen zorgden indirect voor een grotere populariteit van de aardbei.

Door de introductie van aardappelen en mais, de uitvinding van de keerploeg en een beter wetenschappelijk inzicht in landbouwtechnieken, kon er op een veel grotere schaal voedsel worden verbouwd.

De toegenomen welvaart door de hogere voedselproductie zorgde voor een grotere vraag naar luxe producten en stimuleerde de verkoop van aardbeien.

Ook vandaag worden aardbeien nog met luxe geassocieerd. Zo zijn champagne en aardbeien een populaire combinatie op Valentijnsdag.

In Japan worden naast rode aardbeien ook witte aardbeien verkocht. Deze aardbijen zijn niet onrijp, maar missen het proteïne dat tijdens het rijpproces voor een rode kleur zorgt.

Witte aardbeien zijn erg duur en worden daarom soms per stuk verkocht. Ze worden vaak speciaal aangeschaft om cadeau te geven. Volgens sommige mensen smaken witte aardbeien naar ananas.

​De schrijver van dit artikel was overigens niet erg onder de indruk van de smaak van witte aardbeien. Sommige mensen zijn echter verzot op het unieke aroma van deze aparte vruchten.

Wereldwijd worden aardbeien vaak met slagroom gecombineerd om zo een luxe traktatie te creëren. Tijden het Wimbledon tennistoernooi consumeren de bezoekers meer dan 25.000 kilo aan verse aardbeien en duizenden liters slagroom.

De combinatie van aardbeien en ongezoete slagroom is zo populair dat deze is onderzocht door wetenschappers.

​De belangrijkste conclusie is dat aardbeien kleiner worden als ze bedekt zijn met slagroom. Dit komt omdat de slagroom water uit de aardbeien onttrekt. Dit maakt de aardbeien minder sappig en de slagroom waterig.

Experts raden aan om de aardbeien met slagroom twee minuten nadat de slagroom is toegevoegd te eten. De slagroom heeft dan het aroma van de aardbeien aangenomen, maar de aardbeien hebben nog niet te veel vocht verloren.

egypte.jpg

Cleopatra VII van Egypte

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

star-wars-speelgoed.jpg

De impact van Star Wars

In zeven jaar tijd werden er 300 miljoen Star Wars actiefiguren verkocht.

vogels.jpg

Dinosaurussen met veren

De fossielen van dinosaurussen vertellen ons veel over vogels.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

boodschappen.jpg

Slim boodschappen doen

Door bewust boodschappen te doen verbeter je je gezondheid.

moederkoorn-vergiftiging.jpg

Moederkoornvergiftiging

In een Franse dorp werden in 1951 honderdvijftig mensen ernstig ziek.

dieet.jpg

Niet elk dieet werkt

Sommige diëten werken alleen tijdelijk of hebben zelfs een negatief effect.

let-england-shake.jpg

Let England Shake

Een tijdloos album over oorlog van muzikaal genie PJ Harvey.

bottom of page