Aardbeien
Aardbijen zijn niet alleen lekker, maar hebben ook nog eens een interessante geschiedenis.
Sinds de oudheid zijn mensen verzot op aardbeien. Helaas waren Europese aardbeiplanten vroeger niet erg productief en droegen ook nog eens kleine vruchten. In de achttiende eeuw kwam daar verandering in.
In Frankrijk werden toen uit Noord-Amerika en Zuid-Amerika geïmporteerde aardbeiplanten met elkaar gekruist. Uit deze kruisingen is de moderne aardbeiplant met veel en grote vruchten ontstaan.
De aardbei was overigens niet de enige immigrant, in de achttiende eeuw werden ook aardappels en mais vanuit Amerika geïmporteerd. Beide gewassen zorgden indirect voor een grotere populariteit van de aardbei.
Door de introductie van aardappelen en mais, de uitvinding van de keerploeg en een beter wetenschappelijk inzicht in landbouwtechnieken, kon er op een veel grotere schaal voedsel worden verbouwd.
De toegenomen welvaart door de hogere voedselproductie zorgde voor een grotere vraag naar luxe producten en stimuleerde de verkoop van aardbeien.
Ook vandaag worden aardbeien nog met luxe geassocieerd. Zo zijn champagne en aardbeien een populaire combinatie op Valentijnsdag.
In Japan worden naast rode aardbeien ook witte aardbeien verkocht. Deze aardbijen zijn niet onrijp, maar missen het proteïne dat tijdens het rijpproces voor een rode kleur zorgt.
Witte aardbeien zijn erg duur en worden daarom soms per stuk verkocht. Ze worden vaak speciaal aangeschaft om cadeau te geven. Volgens sommige mensen smaken witte aardbeien naar ananas.
De schrijver van dit artikel was overigens niet erg onder de indruk van de smaak van witte aardbeien. Sommige mensen zijn echter verzot op het unieke aroma van deze aparte vruchten.
Wereldwijd worden aardbeien vaak met slagroom gecombineerd om zo een luxe traktatie te creëren. Tijden het Wimbledon tennistoernooi consumeren de bezoekers meer dan 25.000 kilo aan verse aardbeien en duizenden liters slagroom.
De combinatie van aardbeien en ongezoete slagroom is zo populair dat deze is onderzocht door wetenschappers.
De belangrijkste conclusie is dat aardbeien kleiner worden als ze bedekt zijn met slagroom. Dit komt omdat de slagroom water uit de aardbeien onttrekt. Dit maakt de aardbeien minder sappig en de slagroom waterig.
Experts raden aan om de aardbeien met slagroom twee minuten nadat de slagroom is toegevoegd te eten. De slagroom heeft dan het aroma van de aardbeien aangenomen, maar de aardbeien hebben nog niet te veel vocht verloren.