top of page

De laatste moederkoornvergiftiging

In het Franse dorp Pont-Saint-Esprit werden in 1951 honderdvijftig mensen ernstig ziek. Vijftig mensen werden opgenomen in inrichtingen voor geesteszieken.

Moederkoorn

Vroeger kon een vochtig oogstseizoen tot grote rampspoed leiden. Als het vochtig is, kan tarwe besmet raken met moederkoorn, een zwarte schimmel die bijzonder giftig is.

Een kleine hoeveelheid moederkoorn wekt weeën op bij zwangere vrouwen en veroorzaakt lichte hallucinaties. In een grote dosis kan moederkoorn tot ernstige wanen en de dood leiden.

Moederkoornvergiftigingen hebben in de middeleeuwen misschien tot het geloof in heksen en weerwolven geleid. Slachtoffers van een dergelijke vergiftiging geloven vaak dat ze kunnen vliegen of in een wild dier zijn veranderd.

De laatste ernstige moederkoornvergiftiging vond waarschijnlijk plaats in 1951. In het Franse dorp Pont-Saint-Esprit werden honderdvijftig mensen ziek en vijftig mensen werden opgenomen in inrichtingen voor geesteszieken.

Uiteindelijk zijn er zeven mensen gestorven. De slachtoffers hallucineerden en hadden mystieke en macabere waanbeelden. Of moederkoorn de echte schuldige is, is overigens nog iets waar over wordt gediscussieerd.

Sommige mensen geloven dat het om een uit de hand gelopen experiment van de Amerikaanse inlichtingendienst ging en dat de inwoners van het dorp zijn vergiftigt met de psychedelische drug LSD. Ergotamine (de giftige stof in moederkoorn) en LSD lijken chemisch gezien erg op elkaar.


Deze beschuldiging wordt zeker niet door iedereen geloofd, maar is minder vergezocht dan je misschien zou denken. Dit is wat senator Ted Kennedy in 1977 over de CIA te melden had:

"The Deputy Director of the CIA revealed that over thirty universities and institutions were involved in an extensive testing and experimentation program which included covert drug tests on unwitting citizens at all social levels, high and low, native Americans and foreign. Several of these tests involved the administration of LSD to unwitting subjects in social situations."

Vrij vertaald: de CIA gaf LSD aan mensen in binnen- en buitenland, zonder dat die mensen dat wisten.

Dat de CIA een compleet dorp in Frankrijk zou hebben vergiftigd, is niet waarschijnlijk, maar gezien de verklaring van Ted Kennedy ook niet onmogelijk.

We zullen we nooit met zekerheid weten wat de reden voor de gruwelijke gebeurtenissen in Pont-Saint-Esprit was, maar gelukkig behoren grootschalige moederkoornvergiftigingen tot het verleden.

waarheid-vampiers.jpg

De waarheid over vampiers

De vampiermythe is duizenden jaren oud en was wijdverspreid.

cleopatra.jpg

Het einde van het Egyptische rijk

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

vampiervleermuis.jpg

Vampiervleermuizen

Vampiervleermuizen belagen slapende slachtoffers en drinken hun bloed.

hond.jpg

Waarom definities belangrijk zijn

Soms verschillen de meningen over wat een woord precies betekent.

romantische-vampiers.jpg

Een nieuw soort vampier

In de negentiende eeuw werd een nieuw soort vampier populair.

dracula.jpg

Bram Stoker's Dracula

De roterende drukpers maakte horrorverhalen populair.

Eeuwige-jeugd.jpg

Eeuwige jeugd

Wetenschappers proberen ons leven te verlengen.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

bottom of page