top of page

Vampiervleermuizen

Vampiervleermuizen zijn minder griezelig dan de meeste mensen denken. Ze zijn erg sociaal en niet zo gevaarlijk als vroeger werd gedacht.

Vampiervleermuis

Het is een onprettige gedachte, maar sommige dieren overleven door bloed te drinken. Ik heb weinig sympathie voor steekmuggen en vlooien, maar ik wil wel een lans breken voor vampiervleermuizen.

Vampiervleermuizen belagen slapende slachtoffers en maken met hun scherpe tanden een kleine snee. Het speeksel van de vampiervleermuis bevat een stollingsremmend middel en werkt verdovend.

De vleermuis likt het bloed op en vliegt daarna terug naar zijn nest. Succesvolle vleermuizen delen het geoogste bloed met nestgenoten die minder succesvol zijn geweest.

Normaal gesproken ondervindt het slachtoffer van een vampiervleermuis geen hinder van de nachtelijke aanval. De wond die de vleermuis maakt is klein en geneest snel. En de vleermuis drinkt maar een klein beetje bloed.

Hoewel vampiervleermuizen in het verleden beschuldigd zijn van het overbrengen van hondsdolheid, lijkt dat in de praktijk erg mee te vallen. Juist het doden van vleermuizen maakt de kans dat de vleermuizen hondsdol worden en de ziekte kunnen overbrengen groter.

Als een vleermuiskolonie te klein wordt omdat de vleermuizen door mensen worden vergiftigd, gaan mannelijke vleermuizen op zoek naar nieuwe kolonies en leggen grote afstanden af. Ze worden dan sneller ziek en zullen een eventuele ziekte over een groter gebied verspreiden.

Het wel verstandig om voorzichtig te zijn met vleermuizen, ook als het niet om vampiervleermuizen gaat. Alle wilde dieren kunnen ziekten overbrengen. In Europa hoeven we ons overigens geen zorgen te maken over vampiervleermuizen. Ze komen alleen in Zuid-Amerika voor.

Ondanks het feit dat vleermuizen ziektes kunnen overbrengen is de vampiervleermuis eigenlijk een alleraardigst dier. Vampiervleermuizen zijn erg sociaal en zorgen goed voor elkaar.

In gevangenschap hechten ze zich aan hun menselijke verzorgers en weigeren hun bloed te drinken, ook als een verzorger zijn arm verleidelijk aanbiedt.

Het speeksel van vampiervleermuizen bevat overigens bestandsdelen die nuttig kunnen zijn bij het behandelen van verwondingen. En dat is nog een reden om respect voor deze vliegende monstertjes te hebben.

waarheid-vampiers.jpg

De waarheid over vampiers

De vampiermythe is duizenden jaren oud en was wijdverspreid.

cleopatra.jpg

Het einde van het Egyptische rijk

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

vogels.jpg

Dinosaurussen met veren

De fossielen van dinosaurussen vertellen ons veel over vogels.

aliens.jpg

Buitenaardse wezens

Octopussen kunnen ons iets over buitenaards leven leren.

slim-worden.jpg

Zo word je slim

Door nieuwsgierig te zijn verbreed je je kennis en word je slimmer.

mad-max-fury-road.jpg

De beste actiefilm ooit gemaakt

Critici prezen het camerawerk en de montage van Mad Max: Fury Road.

hond.jpg

Waarom definities belangrijk zijn

Soms verschillen de meningen over wat een woord precies betekent.

moederkoorn-vergiftiging.jpg

Moederkoorn ergiftiging

In een Franse dorp werden in 1951 honderdvijftig mensen ernstig ziek.

bottom of page