top of page

Zo denkt een makelaar

Door internet is de onroerendgoedmarkt transparanter geworden, maar nog steeds weet niet iedereen wat de exacte functie van een makelaar is.

makelaar.jpg

Als je je huis wilt verkopen kun je eigenlijk niet zonder de diensten van een makelaar in ontroerend goed.

Een makelaar heeft immers ervaring met de verkoop van huizen, is bekend met de regels rond de verkoop van een huis en heeft toegang tot verkoopkanalen die niet beschikbaar zijn voor het algemene publiek.

Maar ondanks het feit dat je er vanuit kunt gaan dat een makelaar over de nodige expertise beschikt, is het verstandig om kritisch na te denken over hoe jouw makelaar zijn werk doet.

Want een makelaar is geen onafhankelijke adviseur, maar een bemiddelaar die op basis van commissie werkt. De eindverantwoordelijkheid voor een succesvolle verkoop berust altijd bij de eigenaar, niet bij de makelaar.

En hoewel een makelaar advies zal geven over de vraagprijs, is dat advies niet hetzelfde als een taxatie (een waardebepaling).

Het kan voorkomen dat een makelaar de vraagprijs hoog inschat om je over te halen om met hem of haar in zee te gaan. Een groot en divers aanbod aan panden lokt mensen aan, daarom accepteren sommige makelaars opdrachten zonder dat ze kans zien op een snel resultaat.

Andersom kan het zo zijn dat een makelaar aandringt op een lage vraagprijs of je onder druk zet om een laag bod te accepteren. Want hoe sneller je huis wordt verkocht, hoe eerder de makelaar zijn commissie ontvangt.

Doe daarom altijd zelf onderzoek. Probeer uit te vinden voor welke bedragen huizen bij jou in de buurt worden verkocht en hoe lang deze huizen in de verkoop hebben gestaan.

De meeste huizen worden binnen drie maanden verkocht. Als er in de eerste zes weken nog geen serieuze gegadigden zijn, dan kan het zijn dat de makelaar zijn werk niet goed doet.

Als je twijfelt aan de inzet en/of de expertise van je makelaar, wacht dan niet te lang met het inschakelen van iemand die je wel vertrouwd.

Maar houd er wel rekening mee dat het beëindigen van de overeenkomst die je met je makelaar hebt, geld kan kosten.

Makelaars kunnen in het geval van een opzegging hun werkzaamheden in rekening brengen. Veel makelaars doen dit niet, maar het is verstandig om hier vooraf goede (schriftelijke) afspraken over te maken.

Als een contract voortijdig wordt beëindigt, brengen veel makelaars in ieder geval de gemaakte kosten in rekening. Het gaat hierbij om zogenoemde out-of-pocket kosten, de bedragen die de makelaar aan derde partijen heeft betaald.

Nog een laatste tip. Je makelaar mag nooit zonder jouw nadrukkelijke toestemming een bod accepteren. Dit geldt ook voor een bod dat gelijk of hoger dan de vraagprijs is. Een bod is altijd een uitnodiging om te onderhandelen.

Een concreet bod van een potentiële koper is voor de koper zelf wel bindend. Al zullen de meeste woningzoekenden een bod onder voorbehoud doen.

Als je makelaar je vertelt dat iemand een bod heeft gedaan, neem dan geen overhaaste beslissing. Laat je niet onder druk zetten en neem de tijd om rustig na te denken.

Het verkopen van je huis is een belangrijke financiële beslissing en heeft bovendien een grote impact op je leven. Als je twijfelt, slaap er dan nog een nachtje over.

baan.jpg

Haal het maximale uit je baan

Een groot gedeelte van je leven bestaat uit werk. Haal meer uit je baan.

drinken.jpg

Zorg dat je voldoende drinkt

Als je geheugen je soms in de steek laat, kan een kop thee helpen.

huis-verkopen.jpg

Zo verkoop je je huis

Verkoop je huis sneller door de juiste voorbereidingen te treffen.

boodschappen.jpg

Slim boodschappen doen

Door bewust boodschappen te doen verbeter je je gezondheid.

rolex.jpg

Rolex

Het bijzonder verleden van het Zwitserse horlogemerk Rolex.

brogues.jpg

Schoenen voor elke gelegenheid

Brogues staan goed bij een pak én bij een spijkerbroek.

pols-horloge.jpg

Kies een horloge dat bij je past

Het juiste horloge is een geschenk aan de volgende generatie.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

bottom of page