top of page

Leeftijd is minder belangrijk dan je denkt

Ouderdom komt met gebreken, maar door lichamelijk en geestelijk actief te blijven, kun je de negatieve effecten van het verouderingsproces bestrijden.

leeftijd.jpg

Levensstijl

 

We worden allemaal ouder, maar wie goed oplet ziet dat we niet allemaal even snel verouderen. Sommige mensen blijven tot op hoge leeftijd lichamelijk en geestelijk actief.

Of je wel of niet snel veroudert, heeft gedeeltelijk met je genen te maken en gedeeltelijk met je levensstijl. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat er gebeurt als je ouder wordt en hoe je ouderdomsverschijnselen kunt bestrijden.

Cognitieve processen

Als iemand ouder wordt, neemt het hersenvolume af en stroomt er minder bloed naar de hersenen. Toch betekent dit niet dat mensen na hun veertigste automatisch minder intelligent worden. Sommige cognitieve processen kunnen zelfs beter worden als iemand intellectueel actief blijft.

Het episodisch geheugen

 

Wel is het zo dat het episodisch geheugen steeds minder goed gaat werken. Als we ouder worden, wordt het daarom moeilijker om informatie in de juiste context te plaatsen. Hierdoor hebben mensen op hoge leeftijd meer moeite met het verwerken en beoordelen van nieuwe informatie.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat bij mensen die een actief en gezond leven leiden, het episodisch geheugen redelijk goed blijft functioneren.

Doorbloeding van de hersenen

Een stevige wandeling van een half uur per dag heeft bijvoorbeeld een groot effect op de doorbloeding van de hersenen. Verder is het belangrijk om voldoende te drinken. Naarmate iemand ouder wordt, wordt de dorstreflex minder. Dehydratie leidt tot vermoeidheid en een slecht concentratievermogen.

Intellectuele activiteit

Daarnaast is intellectuele activiteit onontbeerlijk. Het oplossen van kruiswoordpuzzels of het spelen van videogames houdt mensen geestelijk jong. En ouderen die dagelijks lezen, hebben minder vaak last van een slecht geheugen.

Levensinstelling

De juiste levensinstelling is ook belangrijk. Wil je tot op hoge leeftijd goed blijven functioneren? Zoek dan actief naar nieuwe uitdagingen en blijf nieuwsgierigheid. Zo blijf je jong van geest!

cbd-olie.jpg

CBD olie

Een ontstekingsremmend extract uit cannabis.

slanker-door-regelmaat.jpg

Slanker door regelmaat

Door op vaste tijden te eten en meer te slapen verlies je gewicht.

fantastisch-geschenk.jpg

Een fantastisch geschenk

Als kind kreeg ik het volledige werk van J.R.R.Tolkien cadeau.

lichaamsbeweging.jpg

Slanker door lichaamsbeweging

Lichamelijke inspanning beïnvloed je hormoonhuishouding.

volslank.jpg

Volslank

Als je een volslank figuur hebt, is het belangrijk dat je kleding goed past. 

truffels.jpg

Truffels: een dure delicatesse

Truffels kunnen een eenvoudige maaltijd veranderen in een feest.

dieet.jpg

Niet elk dieet werkt

Sommige diëten werken alleen tijdelijk of hebben zelfs een negatief effect.

stoppen-roken.jpg

Stoppen met roken

Het overwinnen van je rookverslaving is eenvoudiger dan je denkt.

bottom of page