top of page

Gezond eten

Denk na over de voedingstoffen die je dagelijks binnenkrijgt. Zo verbeter je je gezondheid én ga je lekkerder eten.

Gezond eten

Vezels
 

Het wordt vaak vergeten, maar voor een goede gezondheid zijn niet alleen vitaminen en mineralen nodig. Vezels bevorderen de spijsvertering en zorgen ervoor dat belangrijke voedingsstoffen beter worden opgenomen.

 

Wil je zeker weten dat je genoeg vezels binnenkrijgt? Eet dan vaker volkorenbrood, peulvruchten, noten en fruit.

Calcium voor sterke botten
 

Voor sterke botten en tanden is calcium nodig. Bovendien speelt calcium een belangrijke rol bij diverse essentiële lichaamsprocessen.

Bladgroenten, bonen, noten en vooral zuivelproducten zijn natuurlijke bronnen van calcium. Door veel groenten te eten en af en toe een bakje yoghurt als nagerecht te nuttigen, zorg je ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt.

Teveel calcium is slecht voor je, maar als je gevarieerd eet is het bijna onmogelijk om teveel calcium binnen te krijgen. Wees wel voorzichtig met het gebruik van voedingssupplementen die calcium bevatten.

Zuivelproducten
 

Veel zuivelproducten bevatten lactose en niet iedereen kan lactose goed verdragen. Dat is jammer, want zuivel bevat belangrijke vitamines en mineralen.

Als je lactose-intolerant bent, kun je misschien wel Griekse yoghurt eten. Griekse yoghurt bevat minder lactose dan melk. Ongepasteuriseerde Griekse yoghurt bevat bovendien bacterieculturen die helpen bij het afbreken van lactose.

Karnemelk, crème fraîche en de meeste harde kazen zijn andere zuivelproducten die goed worden verdragen door mensen die lactose-intolerant zijn.


Folaat
 

Je lichaam heeft folaat nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen. Een tekort aan folaat kan daarom tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Eén van de symptomen van een dieet met te weinig folaat is chronische vermoeidheid. Gelukkig is folaat rijkelijk aanwezig in populaire fruit- en groentesoorten zoals spinazie, broccoli, asperges, avocado’s en sinaasappels.

Onverzadigde vetten

 

Als je een salade maakt, overweeg dan om pijnboompitten en wat olijfolie toe te voegen. Beide bevatten belangrijke onverzadigde vetten en zijn daarom erg gezond. Pijnboompitten bevatten bovendien vitamine K voor een beter bloeddoorstrooming.

Verse ingrediënten
 

Door gevarieerd te eten en zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken, word je vanzelf gezonder. En gelukkig is gezond eten ook nog eens erg lekker.

Wacht daarom niet langer en begin vandaag nog met bewust boodschappen te doen. Over een maand zal je met verbazing terugdenken aan al die keren dat je je honger met een fantasieloze diepvriespizza hebt gestild.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

energie.jpg

Meer energie

Als je je vermoeid of lusteloos voelt geeft dit voedsel je meer energie.

slim-worden.jpg

Zo word je slim

Door nieuwsgierig te zijn verbreed je je kennis en word je intelligenter.

aardbeien.jpg

Aardbeien

Deze aromatische lekkernijen hebben een interessante geschiedenis

energiedrank.jpg

Dit zit er in energiedrank

Populaire energiedrankjes bevatten naast cafeïne vooral veel suiker.

slanker-door-regelmaat.jpg

Slanker door regelmaat

Door op vaste tijden te eten en meer te slapen verlies je gewicht.

boodschappen.jpg

Slim boodschappen doen

Door na te denken over boodschappen doen word je gezonder.

geluk.jpg

Geluk

Filosofen en psychologen zijn op zoek naar wat ons gelukkig maakt.

bottom of page