top of page

Een fantastisch geschenk

Toen ik tien jaar oud was kreeg ik een bijzonder cadeau, de volledige Nederlandse vertaling van The Lord of the Rings van J. R. R. Tolkien.

The Lord of the Rings

Als kind was ik gefascineerd door boeken. Het idee dat elk boek een weergaloos avontuur kon bevatten sprak me erg aan. Dus toen vrienden van mijn ouders een beschadigd boek weg wilden gooien, vroeg ik of ik het mocht hebben.

Het boek was de Nederlandse vertaling van het eerste deel van The Lord of the Rings van J. R. R. Tolkien. Ademloos las ik over de avonturen van Frodo Balings en zijn vrienden.

Dat het boek tijdens het lezen langzaam in een verzameling losse bladen veranderde, maakte de belevenis alleen maar intenser.

De losse bladen bewaarde ik in een schoenendoos en ik nam me voor om, nadat ik het verhaal uit had gelezen, het boek met behulp van gekleurd karton en papierlijm te repareren.

Maar naarmate de schoenendoos voller raakte, begon ik me zorgen te maken. Het eind van het verhaal was duidelijk nog niet in zicht, maar het boek hield bijna op. En inderdaad, het boek eindigde voordat de helden de grote vijand hadden verslagen.

Ik besloot mijn dilemma aan de buren voor te leggen. In het appartement naast ons woonden twee sympathieke mensen die een hond hadden die vervaarlijk kon grommen en blaffen, maar in de allerliefste hond in de wereld veranderde zodra hij een kind zag.

Vol passie sprak ik over wonderlijke wezens, dappere helden en lange reizen. En daarna sprak ik mijn teleurstelling uit over het feit dat het boek uit was, voordat het verhaal was afgelopen.

Tot mijn verrassing, wezen de buren op hun boekenkast. Het boek in mijn schoenendoos was het eerste deel van drie delen!

Met glunderende ogen verklaarde ik dat ik aan mijn moeder zou vragen om de boeken bij de bibliotheek te lenen. De bibliotheek speelde een belangrijke rol in mijn leven. Veel geld voor luxe was er niet, maar dankzij de bibliotheek kon ik elke maand een nieuw boek lezen.

Maar de volgende dag wachtte me een verrassing die ik nooit zal vergeten. Voor de deur lag een pakket met mijn naam er op. In het pakket bevond zich het volledige werk van J. R. R. Tolkien en het Tolkien Bestiarium, een boek gevuld met prachtige afbeeldingen.

Op tienjarige leeftijd leerde ik dat mijn enthousiasme voor lezen werd gewaardeerd. Dat de rijke fantasie die ik had, als iets positiefs werd gezien. En dat er mensen zijn die zonder te aarzelen hun hart laten spreken.

hond.jpg

Waarom definities belangrijk zijn

Soms verschillen de meningen over wat een woord precies betekent.

geluk.jpg

Geluk

Filosofen en psychologen zijn op zoek naar wat ons gelukkig maakt.

vogels.jpg

Dinosaurussen met veren

Waarom vogels eigenlijk dinosaurussen met veren zijn.

verliefd.jpg

Verliefd

Waarom je vlinders in je buik hebt als je verliefd bent.

star-wars.jpg

Star Wars: onverwacht succes

In 1977 dachten mensen dat Star Wars zou floppen.

egypte.jpg

Cleopatra VII van Egypte

De tijdgenoten van Cleopatra waren onder de indruk van haar intelligentie.

polshorloges.jpg

Polshorloges

Vroeger droegen mannen geen polshorloges.

moederkoorn-vergiftiging.jpg

Moederkoornvergiftiging

In een Frans dorp werden honderdvijftig mensen ernstig ziek.

bottom of page