De filmster die Wi-Fi uitvond
Filmster Hedy Lamarr had een turbulent leven. Ze ontmoette Adolf Hitler en Benito Mussolini. Ze werd uitgeroepen tot de mooiste vrouw in de wereld. En ze bedacht een systeem voor het beveiligen van radio-gecontroleerde torpedo’s.
Oostenrijk
Hedwig 'Hedy' Eva Maria Kiesler werd in 1914 in Oostenrijk geboren. Hoewel haar ouders Joods waren, kreeg Hedy een katholieke opvoeding. Toen ze achttien jaar oud was, verscheen ze naakt in de film Ecstasy en schokte haar tijdgenoten door een orgasme te simuleren.
Naar hedendaagse begrippen is Ecstasy een braaf melodrama, maar in 1933 veroorzaakte de film een schandaal. Vooral omdat Hedy's karakter overspel pleegt en daar niet voor wordt gestraft.
Fritz Mandl
Een jaar na het uitkomen van Ecstasy trouwde Hedy met Fritz Mandl, een rijke Oostenrijkse wapenfabrikant die zaken deed met het Duitse leger. Mandl probeerde tevergeefs alle kopieën van Ecstasy op te kopen om zo te voorkomen dat mensen zijn vrouw naakt konden zien.
Ondanks het feit dat Fritz Mandl een Joodse vader had, onderhield hij vriendelijke betrekkingen met zowel Benito Mussolini als Adolph Hitler, beiden waren graag geziene gasten tijden de banketten die hij gaf.
Fritz Mandl was een dominante man die zijn vrouw weinig vrijheid gunde en Hedy zocht daarom naar afleiding. Ze besloot zich in wiskunde en natuurkunde te verdiepen. Hedy was een goede student, en haar wetenschappelijke kennis zou later bijzonder goed van pas komen.
Militaire geheimen
Door haar huwelijk had Hedy veelvuldig contact met militairen met een hoge rang en vooraanstaande geleerden. En al snel was de oplettende Hedy op de hoogte van diverse militaire geheimen. Eén van deze geheimen was de ontwikkeling van een nieuw torpedosysteem.
Door haar wiskundige en natuurkundige kennis werd Hedy op een idee gebracht, ze bedacht een systeem dat het onmogelijk maakte om radio-gecontroleerde torpedo's te storen. Om begrijpelijke redenen besloot ze haar uitvinding niet met haar echtgenoot en zijn favoriete klanten te delen.
De Verenigde Staten
In 1937 vluchtte Hedy naar Frankrijk, naar verluid met de dure juwelen die ze van haar echtgenoot had gekregen. In Parijs werd Hedy ontdekt door de beroemde Amerikaanse filmproducent en studio eigenaar Louis B. Mayer.
Dankzij Louis B. Mayer werd Hedwig Kiesler onder de naam Hedy Lamarr een absolute sensatie in de Verenigde Staten. Niet zozeer vanwege haar acteerprestaties, hoewel ze zeker talent had, maar vanwege haar weergaloze schoonheid.
De mooiste vrouw in de wereld
Toen ze voor het eerst op het scherm van een Amerikaanse bioscoop verscheen, snakte het publiek in verbazing naar adem. Filmcritici riepen haar uit tot de mooiste vrouw in de wereld en zo begon een succesvolle filmcarrière.
Frequentieverspringing
Ondanks haar status als filmster vergat Hedy haar ambities als uitvinder niet. Toen de Tweede Wereld Oorlog uitbrak, perfectioneerde Hedwig met hulp van de componist George Antheil haar idee om frequentieverspringing te gebruiken om radio-gecontroleerde torpedo's ongevoelig voor stoorsignalen te maken.
Uiteindelijk zou deze uitvinding aan de basis staan van de ‘frequency-hopping spread spectrum’ methode. Een techniek die onder andere Wi-Fi, Bluetooth, GPS en GSM-netwerken mogelijk maakt.
In 1997 ontvingen Hedy Lamarr en George Antheil voor hun uitvinding de Electronic Frontier Foundation Pioneer Award en de Spirit of Achievement Bronze Award. In 2014 werden beiden postuum opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.