top of page

Cleopatra VII van Egypte

Cleopatra wordt in kunstwerken vaak voorgesteld als een mooie vrouw en een exotische verleidster. Maar de waarheid is complexer dan de mythe.

Cleopatra VII van Egypte

Griekse voorouders

 

Cleopatra VII werd in 69 voor Christus geboren en was de afstammeling van een Griekse generaal in het leger van Alexander de Grote. Deze generaal werd in 323 voor Christus heerser van Egypte en stichtte de Ptolemeïsche dynastie.

Leden van het koningshuis trouwden alleen binnen de familie en voelden zich meer Grieks dan Egyptisch. Cleopatra had echter een oprechte interesse in de Egyptische cultuur en sprak als eerste lid van het koningshuis vloeiend Egyptisch.


Geen exotische schoonheid

 

Ondanks haar latere reputatie was Cleopatra naar Romeinse begrippen geen exotische schoonheid. Cleopatra droeg geen extravagante kleding en haar rossige haar en prominente neus verraadden haar Griekse afkomst.

De aantrekkingskracht van Cleopatra had meer met haar persoonlijkheid dan met haar uiterlijk te maken. Ze was scherpzinnig en gevat, en maakte daarom indruk op machtige Romeinse generaals zoals Julius Caesar en Marcus Antonius.


Relaties met Julius Caesar en Marcus Antonius

 

Omdat Cleopatra in een machtsstrijd me haar broer was verwikkeld, zocht ze steun bij Julius Caesar. Na de dood van Caesar, wendde ze zich tot Marcus Antonius. De relatie die ze met beide mannen had bleef niet tot politiek beperkt. Ze had een zoon met Julius Caesar en drie kinderen met Marcus Antonius.
 

Propaganda


In 31 voor Christus pakte Cleopatra’s beslissing om haar lot met machtige Romeinse mannen te verbinden slecht uit. In dat jaar werd het leger van Cleopatra en Marcus Antonius verslagen door Gaius Octavius, de man die later de geschiedenis in zou gaan als keizer Augustus.

Zowel Marcus Antonius en Cleopatra pleegden zelfmoord. De propaganda van Gaius Octavius werd in de geschiedenisboeken opgenomen en beïnvloed zelfs vandaag nog het beeld dat veel mensen van Cleopatra hebben.

Volgens Octavius was Cleopatra een decadente verleidster, maar moderne historici zien dat anders. Zij benadrukken dat Cleopatra oprecht geïnteresseerd was in de cultuur van de mensen over wie ze heerste, dat ze negen talen sprak en dat ze veel verstand had van diplomatie.

Bovendien kleedde ze zich onopvallend en had, voor zover bekend, slechts met twee mannen een relatie. De echte Cleopatra was dus niet decadent, en Cleopatra was ondanks haar persoonlijke charme, geen geroutineerde verleidster.


Cleopatra Selene II

 

De zoon van Cleopatra en Julius Caesar werd in opdracht van Gaius Octavius gedood, maar haar drie andere kinderen werden in Rome door de zus van Gaius Octavius opgevoed.

De dochter van Cleopatra, Cleopatra Selene II, zou later met de koning van Numidië and Mauretania trouwen. Net als haar moeder was Cleopatra Selene II een beschermvrouw van wetenschappers, kunstenaars en architecten.

flauwvallende-vrouwen.jpg

Flauwvallende vrouwen

Vrouwen gebruikten vroeger giftige schoonheidsproducten.

vogels.jpg

Dinosaurussen met veren

De fossielen van dinosaurussen vertellen ons veel over vogels.

cleopatra.jpg

Het einde van het Egyptische rijk

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

let-england-shake.jpg

Let England Shake

Een tijdloos album over oorlog van muzikaal genie PJ Harvey.

star-wars.jpg

Een onverwacht succes

In 1977 waren veel mensen ervan overtuigd dat Star Wars zou floppen.

moederkoorn-vergiftiging.jpg

Moederkoornvergiftiging

In een Franse dorp werden honderdvijftig mensen ernstig ziek.

star-wars-speelgoed.jpg

De impact van Star Wars

In zeven jaar tijd werden er 300 miljoen Star Wars actiefiguren verkocht.

geschiedenis-zombies.jpg

Een bloedige geschiedenis

Het geloof in zombies is afkomstig uit een eiland in de Caraïbische Zee.

bottom of page