Mechanische horloges
Kwartsuurwerken zijn preciezer. Toch hebben de meeste horloges in het luxe segment een mechanisch uurwerk.
Complex maar robuust
Het uurwerk van een mechanisch horloge is complex en tegelijkertijd verrassend robuust. Om ongewenste wrijving tot het minimum te beperken is elk onderdeel met grote precisie gemaakt en met zorg afgewerkt.
En door het gebruik van edelstenen in het uurwerk zijn kritische onderdelen bijzonder slijtvast.
Met een klein beetje onderhoud gaan mechanische horloges daarom generaties lang mee. En omdat een horloge vierentwintig uur per dag zijn werk moet doen, is dat best wel bijzonder.
De 16e eeuw
Het zal je misschien verrassen dat de techniek die aan de basis staat van het mechanisch horloge, eeuwenoud is. De eerste klok met een opwindbare veer werd in de 16e eeuw gemaakt.
Om ervoor te zorgen dat de kracht van de veer gelijkmatig werd overgebracht, werd er een mechanisme gebruikt dat voor een grotere weerstand zorgde naarmate de veer strakker was opgewonden.
Het balanswiel
In de 17e eeuw werd het balanswiel uitgevonden. De gelijkmatige beweging van het balanswiel zorgt voor een grote nauwkeurigheid. Het balanswiel is nog steeds het kloppend hart van een modern mechanisch horloge.
Een link met het verleden
Sinds de uitvinding van het balanswiel zijn horlogemakers het uurwerk blijven optimaliseren. Maar een modern mechanisch uurwerk is in technisch opzicht niet wezenlijk anders dan een draagbare klok uit de zeventiende eeuw.
Vandaag de dag zijn mechanische horloges gewilde statussymbolen en populaire verzamelobjecten. En daar is een goede reden voor.
In een wereld waarin sommige mensen hun smartphone elk jaar voor een nieuw model inruilen, heeft een apparaat dat generaties lang mee gaat een grote emotionele waarde.