top of page

Let England Shake

Het veelgeprezen muziekalbum Let England Shake van PJ Harvey overtuigt met poëtische teksten en eenvoudige, maar uitgekiende composities.

Let England Shake

Een muziekalbum over oorlog

 

Sommige muziekalbums verdienen het om nooit te worden vergeten. PJ Harvey’s veelgeprezen  meesterwerk uit 2011 is een dergelijk album. Let England Shake is een conceptalbum over oorlog, maar PJ Harvey vermijdt sentimentaliteit of holle verontwaardiging.

In plaats daarvan trakteert ze de luisteraar op een pure muzikale belevenis en poëtische teksten die uitnodigen tot nadenken. De muziekcritici waren laaiend enthousiast, en door de aandacht die het album in de media kreeg waren de verkoopcijfers uitstekend.

Een lange carrière 

 

Het succes van Let England Shake kwam niet uit het niets. In 2011 was PJ Harvey al een gelauwerde veteraan. De charismatische componist en zangeres was zelfs even een superster geweest.

In de jaren 90 werd de entertainment industrie opgeschrikt door een explosie van creativiteit. Het financiële succes van onafhankelijk geproduceerde films zoals Pulp Fiction en Fargo vervaagde de lijn tussen art house en mainstream cinema. En boeken zoals Fight Club en Trainspotting verfristen de literaire wereld.

In Engeland zorgde een nieuw generatie van muzikale artiesten voor een rijke en diverse muziekcultuur. The Prodigy maakte dansmuziek met een duistere en diepe sound. Massive Attack bracht luisteraars in vervoering met atmosferische trip-hop. En Radiohead was succesvol met complexe alternatieve rock.

Zelfs in dit rijke culturele landschap viel PJ Harvey op door haar compromisloze originaliteit. Met haar debuutalbum Dry dwong ze in 1992 veel bewondering af. Muziekcritici waren enthousiast over het rauwe geluid, de originele composities en de sterke teksten. Muziekfans waren gefascineerd door PJ Harvey’s opvallende uiterlijk en haar distinctieve stem.

Ook het tweede album van PJ Harvey werd goed ontvangen. Maar het was haar derde album dat haar in 1995 mainstream succes bracht. Van To Bring You My Love werden wereldwijd ruim een miljoen exemplaren verkocht.

PJ Harvey bleef ook na de eeuwwisseling verrassen met unieke en experimentele albums. Maar ondanks de lovende kritieken van muziekcritici, verdween PJ Harvey langzaam uit het zicht van het grote publiek. In 2011, negentien jaar na haar debuutalbum, kwam daar door Let England Shake verandering in.

Mercury Prize

Let England Shake beschrijft de bloedige oorlogsgeschiedenis van Engeland en is geschreven vanuit het gezichtspunt van de soldaten die streden en stierven in dienst van hun land.

Ondanks het serieuze thema is Let England Shake niet een somber album. Net zoals een goede oorlogscorrespondent blijft PJ Harvey ver weg van bombast en naargeestigheid. Ze observeert en beschrijft, soms met wrange humor.

Soms klinkt Let England Shake zelfs verrassend optimistisch. PJ Harvey staat stil bij de bloedige geschiedenis van Engeland, maar Let England Shake is ook een liefdesbrief aan de mannen die hun leven waagden om voor hun land te strijden.

In oorlogstijd worden zowel het leven als de dood gevierd. PJ Harvey geeft die dualiteit perfect weer. Paradoxaal genoeg geeft het troost om te bedenken dat ondanks de tragiek van elke oorlog, er altijd een volgende generatie klaar staat om hetzelfde offer te brengen.

Muzikaal gezien is Let England Shake een genot om naar te luisteren. De composities zijn eenvoudig en de teksten worden op naïeve wijze gezongen. Hierdoor heeft het album niet alleen een tijdloze kwaliteit, maar is ook toegankelijker dan PJ Harvey's andere werk.

Met Let England Shake won PJ Harvey de prestigieuze Mercury Prize. Voor PJ Harvey was het de tweede keer dat ze deze prijs won. Tot nu toe is ze de enige artiest die dit is gelukt.

mad-max-fury-road.jpg

De beste actiefilm ooit gemaakt

Critici prezen het camerawerk en de montage van Mad Max: Fury Road.

vampiervleermuis.jpg

Vampiervleermuizen

Vampiervleermuizen belagen slapende slachtoffers en drinken hun bloed.

cleopatra.jpg

Het einde van het Egyptische rijk

Rome speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Egypte.

slim-zeemonster.jpg

Een slim zeemonster

Octopussen gebruiken werktuigen en kunnen puzzels oplossen.

wi-fi.jpg

De filmster die Wi-Fi uitvond

Hedy Lamarr was de mooiste vrouw in de wereld.

brogues.jpg

Brogues

Deze schoenen staan goed bij een pak én bij een spijkerbroek.

fantastisch-geschenk.jpg

Een fantastisch geschenk

Als kind kreeg ik het volledige werk van J.R.R.Tolkien cadeau.

polshorloges.jpg

Polshorloges

Vroeger droegen mannen geen polshorloges.

bottom of page