top of page

De beste actiefilm ooit gemaakt

Mad Max: Fury Road van regisseur George Miller is een meeslepend spektakel en een technisch meesterwerk. Critici prezen het sublieme camerawerk en de perfecte montage.

De beste actiefilm

Mad Max: Fury Road speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin water, voedsel en benzine schaars zijn. Een krijgsheer manipuleert zijn onderdanen met marketing slogans, religie en absolute controle over één van de weinige waterbronnen.

Wanneer vijf vrouwen proberen te ontsnappen, ontstaat er een lange en spectaculaire achtervolging die het grootste deel van de film in beslag neemt.

 

Fury Road onderscheidt zich van mindere actiefilms met een consequente beeldcompositie en een doordachte filmmontage. De actie vindt bijna altijd plaats in het midden van het frame en er zijn geen storende overgangen of verwarrende momenten.

Bij het maken van Fury Road maakte George Miller vooral gebruik van praktische speciale effecten. Dit geeft de stunts in de film een indrukwekkend realisme en een grotere emotionele impact.

Bovendien is elk voertuig speciaal voor de film gebouwd en bevat kleine visuele details die een eigen verhaal vertellen.

Maar Fury Road is meer dan een visueel spektakel. Het minimalistische verhaal wordt verrijkt met verwijzingen naar een complexe achtergrondgeschiedenis. En hoewel er weinig dialoog is, heeft elk karakter een distinctieve persoonlijkheid.

Voor de regisseur was Fury Road een persoonlijke triomf. George Miller maakte in 1979 op vijfendertigjarig leeftijd zijn debuut met de eerste Mad Max film. Deze low-budget film was een bescheiden succes en had twee vervolgen in de jaren 80.

In 1997 begon George Miller met de voorbereidingen voor een vierde Mad Max film, maar door een serie van tegenslagen kon er pas in 2012 worden gestart met filmen. De film kwam uiteindelijk uit in 2015 toen George Miller zeventig was.

Gezien het hoge productiebudget van de film viel het financiële resultaat tegen. De film koste 180 miljoen dollar om te maken en bracht slechts 380 miljoen dollar op. Maar filmcritici waren laaiend enthousiast en Mad Max: Fury Road won veel filmprijzen.

George Miller won een Golden Globe voor beste regisseur en werd voor een Academy Award genomineerd. Mad Max: Fury Road zou uiteindelijk zes Oscars winnen.

ferrari.jpg

Een legendarisch automerk

Het legendarische automerk Ferrari staat symbool voor luxe en snelheid.

vampiervleermuis.jpg

Vampiervleermuizen

Deze vleermuizen belagen slapende slachtoffers en drinken hun bloed.

pilotenhorloges.jpg

Pilotenhorloges

Traditionele pilotenhorloges combineren elegantie met praktisch nut.

beerdiertje.jpg

Een onverwoestbaar diertje

Beerdiertjes zijn bestand tegen extreme temperaturen en uitdroging.

energiedrank.jpg

Dit zit er in energiedrank

Populaire energiedrankjes bevatten naast cafeïne vooral heel veel suiker.

Eeuwige-jeugd.jpg

Eeuwige jeugd

Wetenschappers proberen ons leven te verlengen.

lichaamsbeweging.jpg

Voorkom neerslachtigheid

Mensen die dagelijks een een half uur fietsen zijn opgewekter.

let-england-shake.jpg

Let England Shake

Een tijdloos album over oorlog van muzikaal genie PJ Harvey.

bottom of page