top of page

Dinosaurussen met veren

Doordat er fossielen van dinosaurussen met veren zijn gevonden, weten we dat dinosaurussen niet zijn uitgestorven.

Dinosaurussen met veren

Veren

 

Er werd lang gedacht dat dinosaurussen uitgestorven waren, maar volgens moderne inzichten is dat niet zo. Tegenwoordig worden vogels door de meeste wetenschappers als dinosaurussen geclassificeerd.

Eén van de redenen hiervoor is dat paleontologen fossielen hebben gevonden van dinosaurussen met veren. Omdat alleen vogels veren hebben, is het waarschijnlijk dat deze dinosaurussen vogels waren.

Neotenie

Bij het ontstaan van vogels heeft neotenie een belangrijke rol gespeeld. In een soort die neotenie vertoont, behouden dieren veel van de eigenschappen die ze hebben voordat ze volwassen zijn.

Van alle nog in leven zijnde dieren, zijn vogels het nauwst verwant aan krokodillen. En zowel vogels als krokodillen hebben schedels die erg op de schedels van embryo’s van dinosaurussen lijken.

Terwijl de meeste dinosaurussen groter werden, zorgde neotenie ervoor dat vogels en krokodilachtigen kleiner werden.

Lichaamstemperatuur

Onder sommige omstandigheden is een klein lichaam een voordeel. Een klein lichaam heeft minder energie nodig; kleine dieren hebben daarom minder last van een voedselschaarste.

Wel is het zo dat kleine dieren een hoge oppervlakte/inhoud verhouding hebben en daardoor meer moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Dit is vooral een probleem voor warmbloedige dieren.

In sommige warmbloedige dinosaurussoorten veranderden schubben in veren. Veren hebben een sterk isolerende werking en beschermen daarom goed tegen kou.

Ook vleugels zijn het gevolg van de noodzaak voor sommige dinosaurussen om hun temperatuur te reguleren. De eerste vogels gebruikten hun vleugels niet om te vliegen, maar om overdag sneller warm te worden en in de avond warmte vast te houden.

Door hun vleugels uit te slaan konden de eerste vogels meer zonnestralen opvangen. En als ze hun vleugels strak tegen hun lichaam vouwden, creëerden ze een extra laag isolatie.

10.000 vogelsoorten

De combinatie van een kleiner lichaam, vleugels en veren maakte het uiteindelijk mogelijk om te vliegen.

Vandaag de dag zijn er meer dan 10.000 vogelsoorten. Als we accepteren dat vogels eigenlijk dinosaurussen zijn, doen dinosaurussen het verrassend goed voor een dieren waarvan we lang dachten dat ze 66 miljoen jaar geleden van de aardbodem zijn verdwenen.

vampiervleermuis.jpg

Vampiervleermuizen

Vampiervleermuizen belagen slapende slachtoffers en drinken hun bloed.

aliens.jpg

Buitenaardse wezens

Octopussen kunnen ons iets over buitenaards leven leren.

uurwerk.jpg

Mechanische horloges

Verzamelaars hebben een voorkeur voor mechanische horloges.

wi-fi.jpg

De filmster die Wi-Fi uitvond

Hedy Lamarr was de mooiste vrouw in de wereld.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

polshorloges.jpg

Polshorloges

Vroeger droegen mannen geen polshorloges.

aardbeien.jpg

Aardbeien

Deze aromatische lekkernijen hebben een interessante geschiedenis.

waarheid-vampiers.jpg

Een nieuw soort vampier

In de negentiende eeuw werd een nieuw soort vampier populair.

bottom of page