Herken een burn-out
Een burn-out kan je leven ontregelen, maar door op tijd de juiste stappen te ondernemen kan je de duur van een burn-out beperken.
Anders dan vaak wordt gedacht, is er geen rechtstreeks verband tussen hard werken en een groter risico op een burn-out.
Een burn-out is een reactie op aanhoudende emotionele overbelasting en wordt veroorzaakt door langdurige gevoelens van teleurstelling, frustratie en onzekerheid.
Bij een werk gerelateerde burn-out zijn deze gevoelens soms te herleiden tot een te hoge werkdruk, maar een hoge werkdruk is niet hetzelfde als hard werken of het druk hebben op je werk.
Werkdruk is een onbalans tussen de eisen die aan je worden gesteld en je vermogen om aan die eisen te voldoen.
Naarmate een burn-out langer duurt, wordt het steeds moeilijker om betekenisvol met andere mensen te communiceren. Zelfdiagnose speelt daarom een belangrijke rol bij het bestrijden van een burn-out.
Door een tijdige zelfdiagnose kun je de meest ernstige problemen van een burn-out voorkomen. Als je denkt dat je een burn-out hebt, onderneem dan snel actie. Hoe eerder je naar een herstel toewerkt, hoe sneller je geneest.
In de eerste fase van een burn-out functioneer je nog goed, maar je vermogen om efficiënt te werken is afgenomen. Je maakt fouten die je vroeger niet zou hebben gemaakt. Bovendien loopt de communicatie met andere mensen vaak onnodig stroef.
In de tweede fase van een burn-out ben je aantoonbaar minder goed gaan functioneren en is je vermogen tot zelfevaluatie sterk afgenomen. De eindkwaliteit van je werk is onder de maat.
In de derde fase van een burn-out ben je emotioneel uitgeput en ben je niet meer in staat om je werk uit te voeren. In deze fase moet je rekening houden met een langdurige arbeidsongeschiktheid.
Zorg er daarom voor dat je tijdens de eerste fase van een burn-out direct actie onderneemt. Geef zowel op je werk als in je privéleven duidelijk aan dat je last hebt van een burn-out en vraag om hulp.
Beperk je werkzaamheden tot taken die binnen de beschikbare tijd kunnen worden afgerond. Maak aan het begin van elke dag een overzichtelijke takenlijst en stel prioriteiten.
En zorg ervoor dat je af en toe tijd vrij maakt voor een moment van bezinning en gebruik dat moment om te relativeren. Waarschijnlijk is niet alles wat je doet even belangrijk.
Omdat een burn-out een aanpassingsstoornis is, valt de behandeling van een burn-out meestal niet onder de ziektekostenverzekering. Toch is het verstandig om bij de eerste symptomen naar een huisarts te gaan.
Het kan zijn dat je burn-out veroorzaakt wordt door onderliggende fysieke problemen. Bovendien kunnen de eerste symptomen van een depressie met die van een burn-out worden verward.
Wees je er van bewust dat het tijd duurt om geheel te herstellen. Een korte vakantie geeft misschien even verlichting, maar lost niets op. Zodra je weer gaat werken komen de symptomen direct terug.
Hoe vervelend een burn-out ook is, een burn-out is geen eindstation. Een burn-out is een duidelijk signaal dat het tijd is voor een betere balans. Als je er in slaagt om die balans te vinden, dan ben je klaar voor een nieuwe start