top of page

Door Beau Brummel zijn we weer schoon

Europeanen geloofden dat het nemen van een bad ongezond was. Gelukkig bracht de best geklede man van Engeland daar verandering in.

wassen.jpg

Angst voor badhuizen

 

Ook vroeger vonden mensen het belangrijk om er mooi uit te zien. In de 17e en de 18e eeuw droegen welgestelde mensen gepoederde pruiken en veel make-up.

Met al die aandacht voor uiterlijke schijn zou je verwachten dat er ook aandacht voor persoonlijke hygiëne was, maar dat was maar gedeeltelijk waar.

 

De handen, voeten en het gezicht werden vaak gewassen, maar dat gold niet voor de rest van het lichaam.

Het nemen van een bad werd als ongezond gezien en daarom werd een onprettige lichaamsgeur werd zo goed mogelijk verdoezeld met zware parfum.

Het wantrouwen tegen het nemen van een bad was het gevolg van het uitbreken van de pest in de 14e eeuw.

 

Voor die tijd waren publieke badhuizen erg populair, maar de pestepidemie zorgde ervoor dat er angst bestond om een plek te bezoeken waar veel mensen samenkwamen.

De angst voor badhuizen werd al snel een angst voor het nemen van een bad.

Beau Brummel: de best geklede man van Engeland

In de negentiende eeuw verbeterde de situatie weer. Mensen begonnen hun lichaam vaker te wassen en namen soms zelfs een bad.

 

Het besef dat lichaamshygiëne belangrijk is, hebben we vooral aan een man te danken die dol was op mooie kleren. Deze man heette Beau Brummel en hij was beroemd omdat hij het dragen van kleding tot een verfijnde kunst had verheven.

Beau Brummel geloofde in elegante eenvoud en zijn filosofie over hoe een man zich moet kleden is nog steeds relevant. Ook over de gewenste geur van een gentleman had Beau Brummel een duidelijk idee. Hij vond dat een man ook zonder het overdadig gebruik van parfum aangenaam moest ruiken. Daarom nam hij elke dag een bad.

En hoewel het regelmatig nemen van een bad in eerste instantie als excentriek werd gezien, begonnen steeds meer mannen zijn voorbeeld te volgen. Vrouwen konden niet achterblijven en al snel waren de inwoners van Engeland een stuk schoner dan ze in jaren waren geweest.

Misschien denk je dat één man niet zoveel invloed kon hebben, maar op het hoogtepunt van zijn roem, werd zijn gevoel stijl zo bewonderd, dat mensen kwamen kijken hoe hij zijn kleding aantrok.

Met Beau Brummel is het overigens niet goed afgelopen. Zijn sociale status kreeg een flinke deuk toen hij zijn vriend de kroonprins beledigde door hem een walvis te noemen. Later kreeg hij syfilis. De best geklede man van Engeland werd gek en stierf een eenzame dood.

truffels.jpg

Truffels: een dure delicatesse

Truffels kunnen een eenvoudige maaltijd veranderen in een feest.

makelaar.jpg

Zo denkt een makelaar

Door te begrijpen hoe je makelaar denkt, kun je je huis sneller verkopen.

stoppen-roken.jpg

Stoppen met roken

Het overwinnen van je rookverslaving is eenvoudiger dan je denkt.

leeftijd.jpg

Leeftijd is niet belangrijk

Door actief te blijven kan je de effecten van ouder worden bestrijden.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

brogues.jpg

Brogues

Deze schoenen staan goed bij een pak én bij een spijkerbroek.

aardbeien.jpg

Aardbeien

Deze aromatische lekkernijen hebben een interessante geschiedenis.

rolex.jpg

Rolex

Het Zwitserse horlogemerk Rolex heeft een bijzonder verleden.

bottom of page