top of page

Dit mag je eten als je zwanger bent

Elke aanstaande moeder vraagt zich af wat het best is voor haar kind en voor haarzelf. Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent? En is het echt slecht voor je baby als je af en toe een glas wijn drinkt?

zwanger.jpg

Als je zwanger bent komt er veel op je af. Gelukkig kun je in Nederland gemakkelijk advies krijgen. Dat kan bij het consultatiebureau of bij je huisarts.

De onderstaande tekst bevat enkele richtlijnen over wat je wel en niet kunt eten als je zwanger bent. Overleg bij twijfel altijd met een professionele hulpverlener.

Als je zwanger bent, kun je zonder probleem hardgekookte of gebakken eieren eten. Maar een rauw ei kan de bacterie salmonella bevatten. Zorg er daarom voor dat je geen producten eet waar rauw ei in zit.

Ook vruchtensap kan salmonella bevatten. Drink daarom alleen vruchtensap dat gepasteuriseerd is. Of pers zelf vruchten en drink het sap direct op. Vers fruit is gezond, maar zorg er wel voor dat je het goed wast.

Vermijd kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Ongepasteuriseerde melk kan de bacterie listeria bevatten. Brie, roquefort en camembert zijn rauwmelkse kazen en kun je daarom beter niet eten als je zwanger bent.

Overigens worden brie en camembert tegenwoordig vaak van gepasteuriseerde melk gemaakt en is de kans op een listeria infectie niet heel erg groot. Er is dus geen reden voor paniek als je per ongeluk rauwmelkse kaas hebt gegeten.

Vis bevat gezonde omega 3-vetzuren, maar kan ook kwik bevatten. Eet daarom niet vaker dan drie keer per week vis. En vermijd zwaardvis en haai. Grote vissen die veel andere vissen eten, bevatten meer kwik dan kleinere vissen.

Worst bevat vaak nitraat. Nitraat wordt gebruikt als een conserveringsmiddel en geeft vlees een rode kleur. Teveel nitraat is niet goed voor je ongeboren kind. Af en toe een broodje belegd met salami, chorizo of cervelaat eten is geen probleem, maar probeer het eten van dit soort vleeswaren te beperken.

Over het matig gebruik van alcohol zijn de meningen verdeeld, maar de meeste experts raden zwangere vrouwen dringend aan om niet te drinken tijdens de zwangerschap.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat zelfs het matig gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap tot afwijkingen in de gezichtsstructuur van baby's leidt. Dit zou er op kunnen wijzen dat zelfs het drinken van één tot twee glazen wijn per week een ongunstig effect op het ongeboren kind kan hebben.

Er zijn lange termijn studies naar het effect van alcohol op ongeboren kinderen die lijken te suggereren dat af en toe een glas wijn tijdens de zwangerschap niet voor problemen hoeft te zorgen, maar over de betrouwbaarheid van deze onderzoeken wordt gediscussieerd.

Het kan zijn dat je alcohol hebt gedronken voordat je wist dat je zwanger was. Normaal gesproken hoef je je daar geen zorgen over te maken, maar overleg bij twijfel met je huisarts.

Roken als je zwanger bent is zonder meer een slecht idee. Sigaretten bevatten divers schadelijke stoffen die de je kind kunnen schaden. Ook is het onverstandig om nicotinekauwgum of nicotinepleisters te gebruiken.

 

Kinderen die tijdens de zwangerschap via hun moeder aan nicotine zijn blootgesteld, hebben vaak een laag geboortegewicht en hebben een grotere kans om in hun eerste levensjaar te overlijden.

Teveel cafeïne is niet goed voor je ongeboren kind. Maar één tot twee koppen koffie per dag kunnen geen kwaad. Filterkoffie bevat overigens aanzienlijk meer cafeïne dan espresso of cappuccino.

cbd-olie.jpg

CBD olie

Een ontstekingsremmend extract uit cannabis.

gezond-eten.jpg

Gezond eten

Door na te denken over wat je eet word je gezonder.

slanker-door-regelmaat.jpg

Slanker door regelmaat

Door beter te slapen raak je ook zonder op dieet te gaan gewicht kwijt.

liefde.jpg

Zo werkt liefde

Romantische liefde is minder mysterieus dan je misschien denkt.

boodschappen.jpg

Slim boodschappen doen

Door na te denken over boodschappen doen wordt je gezonder.

fruit.jpg

Waarom fruit gezond is

Fruit bevat vezels, belangrijke vitamines en noodzakelijke mineralen.

aardbeien.jpg

Aardbeien

Deze aromatische lekkernijen hebben een interessante geschiedenis.

huis-verkopen.jpg

Zo verkoop je je huis

Verkoop je huis sneller door de juiste voorbereidingen te treffen.

bottom of page